viernes, 1 de marzo de 2013

RUGBI AL NARANIGA: IRLANDA-FRANÇA


Rugbi

El rugbi ( o rugby ) és un esport d'equip practicat a l'aire lliure entre dos equips de set, tretze o quinze jugadors cadascun, depenent de la modalitat, els quals han de dur la pilota a les mans o en un braç i passar-la enrere amb les mans a un company o xutar-la. Rep el nom de rugby perquè es va desenvolupar en aquesta localitat anglesa.

Una vella dita diu que el futbol és un esport de cavallers practicat per rufians, mentre que el rugbi és un esport de rufians practicat per cavallers.
Reglament

Les principals característiques del rugbi son l'ús d'una pilota ovalada i la prohibició de passar la pilota endavant amb les mans. La forma de guanyar terreny és per tant, avançar corrent amb la pilota a la mà o xutant-la.

Per puntuar, cal fer un toc amb la pilota terra a la zona d'assaig de l'adversari, o fer passar la pilota a través dels seus pals, amb la finalitat d'aconseguir el màxim nombre de punts. Un assaig val 5 punts i la seva transformació 2 punts més. Els cops de càstig (o faltes) i els xuts a bote-pronto (o drops) valen 3 punts.

Modalitats de Rugbi

La paraula rugbi és un terme general que fa referència a diverses modalitats diferents, que amb un fons comú tenen característiques pròpies.


Rugbi a 15

El terreny de joc d'un camp de rugbi amida 144 metres, tenint en compte que 100 estan entre les dues línies de meta i 22 metres darrera de cadascuna de les línies de meta, marcant el que és l'àrea d'assaig. L'amplada és de 69 metres. A la part central de la línia de marca hi ha les porteries en forma de H amb una alçada de 6 metres.

Els partits tenen una durada de 80 minuts, dividits en dues parts de 40 i 10 minuts de descans. Es disputa amb una pilota ovalada que els jugadors es poden passar lateralment o cap enrera o xutar-la en qualsevol direcció. L'equip que defensa ha d'intentar recuperar la pilota placant a qui la porta. Quan un jugador és placat ha d'alliberar la pilota per que pugui ser jugada de nou. A diferència del rugbi a 13 no hi ha límit de placatges per recuperar una pilota.

Cada assaig (col·locar la pilota per darrera de la línia de marca amb les mans) van cinc punts. El colze no es pot col·locar a terra abans que s'hagi posat la pilota. Després d'un assaig es disposa d'una transformació (o xut a pals) des d'una posició transversal al punt on s'ha fet l'assaig respecte a la línia de meta que val 2 punts. S'ha de fer passar la pilota per la part superior delimitada per la porteria en forma de H. També es pot anotar mitjançant un cop de càstig (o falta) o un xut a pals (o drop) fent passar la pilota per la part superior de la porteria, anotant-se 3 punts.

Dues jugades distintives del rugbi són la mêlée i la touche . La mêlée consisteix en que els jugadors dels dos equips s'agafen pels braços darrera l'esquena acotxats de forma que el cap quedi per sota els omòplats i enfrontant els dos equips, fent pressió uns contra els altres amb objectiu d'apoderar-se de la pilota que un jugador posarà per sota de les cames. La touche o sacada de banda consisteix en llançar la pilota entre un passadís de jugadors, repartits a cada banda els de cada equip. La pilota es llençarà just pel mig i el jugador que l'agafi serà el que prosseguirà amb el joc


Rugbi a 13

El rugbi a 13 es juga per dos equips de tretze jugadors en un camp rectangular amb allargada, generalment, doble a l'amplada. Les àrees de meta estan situades a cada extrem del camp i s'utilitzen per a anotar una marca . A la part central de cadascuna de les línies de marca hi ha un sistema de pals en forma d'H majúscula que serveix per anotar un gol de camp , gol de penal o una conversió .

Mentre un equip ataca amb la intenció d'anotar una marca (assaig) o un gol (o conversió), l'altre defensa, procurant aturar l'equip que ataca. Per l'equip atacant, la forma d'avançar és, o bé, colpejant la pilota amb el peu cap endavant, o bé, avançar amb la pilota entre les mans. L'equip que ataca té sis ocasions per procurar anotar. L'equip que defensa intenta aturar els atacants placant al jugador que porta la pilota. Quan plaquen a un jugador, l'equip que defensa s'ha de moure 10 metres enrera, cap a la seva àrea de gol i els atacants disposen d'una nova oportunitat per jugar la bola. Quan un equip és placat per sisena vegada es produeix el canvi entre defensors i atacants.

Els jugadors es divideixen al camp entre atacants i defenses. Cada posició té un número assignat del 1 al 13. Els números del 14 endavant són per als jugadors de la banqueta que poden substituir un jugador de camp en cas de lesió o cansament. Els defenses solen ser més petits i atlètics, així com creatius i hàbils, especialitzats en usar tàctiques o sistemes de joc per tal de trencar la defensa contraria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario