miércoles, 23 de enero de 2019

Sound System - El poder político de la música


Sound System - El poder político de la música
Dave Randall
Traducció de Luis Soldevila
Sorteig d'exemplars patrocinat per  Katakrak Liburuak

Com podem fer que la música servisca als interessos de la majoria en comptes de als d'uns pocs? Passa sovint que els que es dediquen a la música volen canviar el món. Tant pioneres a contracorrent com autèntiques estrelles del pop han confiat en el poder polític de la música. Els que manen també han reconegut aquest poder. I és per això que la música es ve utilitzant per desafiar a l'ordre social i polític, però també per reforçar l'estat de les coses. Sound System és el relat de l'aprenentatge d'un treballador de la música que es pregunta què és el que fa que aquesta siga tan poderosa. Aquest llibre va de festes, disturbis i revolucions. Del festival de Glastonbury a les primaveres àrabs, dels concursos de talents al carnestoltes de Trinitat, Randall fa un recorregut extens per llocs i moments en què la disputa pel sentit i l'ús de la música ha estat especialment intensa. Tot això per recordar-nos que la partida continua oberta i que, per molt que malgrat la maquinària de la indústria i per moltes mordasses que ens imposi l'Estat, en la nostra mà està aconseguir que la cultura ens represente.

"Sound system", del músic i activista David Randalll, és un assaig que s'articula al voltant d'una pregunta: com podem aconseguir que la música estiga al servei dels interessos de la majoria de la població? Per a respondre-la, Randall es fixa en el paper que ha tingut la música en processos de mobilitzacions socials, la influència del neoliberalisme en este àmbit o l'ús que en fan les grans estrelles del pop, així com en la seua pròpia experiència (l'autor ha participat en diverses campanyes contra la guerra, el racisme o de solidaritat amb Palestina). El text ha estat traduït al castellà per Luis Soldevila i compta amb un pròleg de Nando Cruz, un periodista que sempre té molt presents totes estes qüestions en el seu treball.
Que encara no vos han entrat suficients ganes de llegir-lo? No patiu, tenim l'argument definitiu: la banda sonora! 


Dave Randall ha recorregut el món amb el grup Faithless o acompanyant artistes com Sinead O'Connor i Dido. També ha participat en diverses campanyes i col·lectius contra la guerra, antiracistes i de solidaritat amb Palestina. De l'solapament continu d'aquestes dues activitats, la guitarra i l'activisme, va sorgir un interès personal per les relacions entre música i política. D'aquí les lectures, les converses, les reflexions i la tasca de redacció que van donar lloc a aquest llibre.

Katakrak Liburuak
Esta cooperativa establerta a Iruñea és una llibreria, una cantina, un espai per a la intervenció política, social i cultural. I des 2017 també una editorial.
El propòsit de l'editorial Katakrak és traduir al castellà i euskera textos per pensar i poder intervenir en el moment actual. La seva tasca editorial se centra, per tant, en textos en altres idiomes i, excepcionalment, també en la publicació de textos escrits en castellà. El gruix de l'edició se centra en assajos que es publiquen en els dos idiomes. També compta amb la publicació de narrativa universal en euskera.


https://katakrak.net/cas/editorial/libro/sound-system





No hay comentarios:

Publicar un comentario