martes, 2 de junio de 2015

LA GATERA UNA REALITAT D'ESCALADA A BORRIANA

La Gatera és una sala d’escalada en bloc situada al carrer Sant Vicent de Borriana. És un projecte per a l’entrenament d’escaladors locals  i un espai de formació i promoció d’este esport per a la població en general.

Es va reobrir el 12 de març de 2015 i ja compta amb més de 50 usuaris fixos. També s’han realitzat  tallers d’iniciació a l’escalada.
A més s’organitzen activitats i tallers per a la promoció i divulgació dels esports de muntanya.

La reactivació de la sala de boulder naix de la necessitat d’un espai d’estes característiques i de la convergència de diverses entitats locals: Agrupament Escolta de Borriana, Associació Cultural Soul Explosion, Col·lectiu d’Escalada de Borriana i Naraniga Gastromusic, que han fet un gran esforç per posar-la de nou en marxa.

L’horari d’ús es publica setmanalment a les xarxes socials i al bloc del Naraniga. Si necessiteu més informació la podeu trobar a La Gatera o al Naraniga.

Un poc d’història... més vides que els gats.

Al maig de 2006, l’Agrupament Escolta de Borriana va inaugurar La Gatera a la carretera de Vila-real, amb el suport d’un col·lectiu d’escaladors de Borriana i d’altres ciutats veïnes, especialment el Club d’Escalada de Nules, que va prestar material de manera desinteressada.

Gràcies a La Gatera, molts joves i no tan joves de Borriana van descobrir el món de l’escalada i els esports de muntanya. Paral·lelament, La Gatera es va convertir en un lloc on es portava a terme un aprenentatge col·lectiu i esdevenia un espai de socialització entre persones de diferents generacions.

Aquesta sala d’entrenament, creada des d’un esperit de formació i amb la intenció que la gent descobrira i practicara este esport, es va transformar en un espai autogestionat per on van passar moltes persones, i va ser un exemple d’apoderament per part dels usuaris per a cobrir una necessitat que hi havia plantejada a Borriana. A La Gatera es va fer realitat un lloc on es compartia i gestionava un espai públic des del compromís, on l’única tutela sobre el seu funcionament era la de les persones que l’utilitzaven. I els resultats aconseguits van ser òptims.

El bon funcionament de la sala i la promoció d’aquest esport entre els joves va donar com a resultat un boom de la pràctica de l’escalada a Borriana, que es va reflectir en la participació d’esportistes formats en La Gatera en diverses competicions a tot l’Estat. Els resultats obtinguts en les competicions van ser molts destacats, especialment en les categories femenines i les dels més joves. Així mateix, l’auge d’aquest esport va propiciar que diverses colles d’escaladors feren viatges a zones tradicionals d’escalada, principalment de bloc, i també a altres famoses per la seua dificultat o entorn, com Albarracín o Fontainebleau.

L’any 2011 amb més de 300 usuaris registrats que tenien accés lliure i gratuït, la sala de boulder havia esdevingut realment una autèntica instal·lació esportiva autogestionada i autoregulada pels seus usuaris.

La Gatera va funcionar amb normalitat fins al maig de 2012, quan l’Ajuntament va obligar l’Agrupament Escolta de Borriana a abandonar les instal·lacions cedides a la carretera de Vila-real que des d’aquell moment estan tancades i no s’usen per a res.

Des d’aleshores fins al gener de 2015, tots els materials es van guardar en una planta baixa cedida per Juanjo Peris, que ens va fer el gran favor de cuidar el nostre tresor i el de tanta gent que va començar a practicar l’escalada gràcies a La Gatera.

A finals de 2014 ens vam reunir les entitats i persones implicades i vam decidir tornar a posar en marxa aquest projecte amb molta il·lusió.
La Gatera torna a tindre vida, tornem a apretar!














No hay comentarios:

Publicar un comentario